En iyi firmadan,

En iyi teklif,

İstanbul'un en iyi doğalgaz firmasından kurulum dahil ücretsiz teklif al.

kombiara.com
Yeni Kurulum
Kombi Değişim
Doğalgaz Projesi

Kombi Bacası Nasıl Olmalı?

kombiara.com

2023-04-25 Tarihinde Eklendi

Kombi bacası nasıl olmalı sorusunu yanıtladığımız bu makalemizde, tüm bilgi birikimlerimizi yazdık.
Kombi bacası, doğru bir şekilde tasarlanmış ve kurulmuş olmalıdır. Baca, yanma sonucu oluşan gazları dışarıya atmak için kullanılır ve bu nedenle doğru bir şekilde tasarlanmamışsa, evdeki insanlara karbonmonoksit zehirlenmesi gibi ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir.

Kombi Bacası Eğimi Nasıl Olmalı

Öncelikle, evin çatısına veya dış cephesine yerleştirilmelidir. Bacanın çatıya yerleştirilmesi durumunda, baca, çatı hattından en az 50 cm yüksekte olmalıdır. Bacanın dış cepheye yerleştirilmesi durumunda, baca, dış cephe hattından en az 30 cm yüksekte olmalıdır. Bacanın çevresindeki malzemelerin yanmaz malzemelerden yapılmış olması gerekir.

Kombi montajından sonra dik olarak yükselen ve minimum 33 cm uzunluğunda olan baca kullanılmalı ve dirsek konulmalıdır. Atık gaz borusu, bacaya 2° veya 3° lik eğimde olacak şekilde monte edilmelidir. Borular birbirine sızdırmaz şekilde bağlanmalıdır. Ek yerler oluşursa, sızdırmazlık malzemesi kullanılabilir ancak malzemenin sıcağa dayanıklı olması gereklidir. Önerilen yapışkanlı alüminyum folyo sızdırmazlık bandının kullanımı uygundur.

Binanın güvenliği açısından kombinin kullanımı için doğru bir baca montajı gereklidir. Baca montajı yapılmadan kombi montajı yapılamaz. Paslanmaz çelik boru malzemesi kullanılmalıdır ve rijit veya spiral boru tercih edilmelidir. Spiral boru kullanılması durumunda, ek yapılmamalı ve tavana ya da duvara 0,5 m aralıklarla sabitlenmelidir.

Borular yanıcı veya yakıcı maddelerin olduğu yerlerden, yatak odalarından, banyolardan veya lavabolardan geçmemelidir. Borular, kombinin davlumbaz çıkışındaki alandan küçük olmamalı ve aydınlığa bağlanmalıdır. Pencereden kesinlikle çıkarılmamalıdır. Standart çaplardan daha küçük borular kullanılmamalıdır.

Kombi, mümkün olduğunca baca yakınına monte edilmelidir. T bağlantılarından, dirseklerden ve yatay uzantılardan mümkün olduğunca kaçınılmalıdır. Tek dirsek kullanılacak ise baca borusunun yatay uzunluğu maksimum 2 m olmalıdır. Çift dirsek kullanılacak ise maksimum 1 m olmalıdır. Baca, binanın en üst katına bağlanıyorsa, baca borusunun yatay uzunluğu en fazla 1 m olmalı ve tek dirsek kullanılması gereklidir. Baca, temiz ve çekişi kuvvetli bir baca kanalına bağlanmalıdır.

Yoğuşmalı Kombi Bacası Eğimi Nasıl Olmalı

Kombi kullanımında baca seçimi oldukça önemlidir. Kombi yanından gelen standart baca kullanılması gerekir ve eğer standart baca yetersiz kalırsa kurallara uygun şekilde ek baca veya dirsek ilavesi yapılabilir. Bina bacası olması şart değildir ve baca bağlantısı, pencereden dışarıya veya balkona monte edildiğinde dış ortama doğru verilir.

Baca borusunun yukarıya doğru .ğimli olması gereklidir. Bu eğim, yoğuşma suyunun içeri akıp gidere karışabilmesi için gereklidir. Yoğuşmalı kombi bacasından su gelip gelmediği konusu, yanlış bir bilgidir. Zira yoğuşmalı kombiler, bacadan attıkları sıcak su buharını yeniden kullanarak ısı verimini yükseltirler. Bacadan su gelmesi durumu, baca eğiminin yanlış olduğunu gösterir. Özellikle kış döneminde, bacadan akan suyun donması durumunda baca bağlantılarında gevşemeler meydana gelebilir ve bu durum, can ve mal güvenliği açısından tehlike arz edebilir.

Eğer bu tür bir durumla karşılaşırsanız, yeni bir baca bağlantısı için mutlaka uzman birinden yardım almanız gerekir.